slide1slide2slide3slide4slide5slide6slide7slide8slide9slide10

Регіональна філія 'Придніпровська залізниця'
АТ 'Укрзалізниця'

Ви знаходитесь на офіційному сайті регіональної філії Придніпровська залізниця АТ "Укрзалізниця".

Щоб новорічні й різдвяні свята не затьмарились вогнем пожеж 21/12/2012

В усі часи Новий рік та Різдво – найочікуваніші свята, які всі зустрічають у піднесеному настрої, зі світлими помислами й добрими намірами, в очікуванні див і казок, здійснення найзаповітніших мрій та бажань. Вони приходять до наших осель чарівними пахощами лісових красунь–ялинок, блиском іграшкових прикрас і вогнів, жаданими подарунками, зимовими забавами й розвагами, серед яких - вечірки за місцем роботи, гостини у друзів чи рідні тощо.

Неодмінною «учасницею» всіх святкових заходів зазвичай буває новорічна ялинка, яку ще напередодні прикрашають з любов’ю й фантазією. Однак ця ошатно вбрана красуня може не тільки порадувати, а й засмутити, завдати неприємного клопоту й збитків. Це трапляється, коли у вихорі передсвяткових клопотів забувають про прості правила пожежної безпеки.

Щоб уберегтися від вогняної біди, слід пам’ятати, що ялинку не можна ставити біля опалювальних приладів, портьєр, прикрашати легкозаймистими іграшками, ватою, свічками, саморобними чи не перевіреними на справність електрогірляндами. Забороняється користуватися поблизу ялинок хлопавками, бенгальськими вогнями, піротехнікою, а також тримати деревце в приміщенні тривалий час - хвоя швидко висихає й легко загоряється. У жодному випадку не можна залишати дітей біля ялинки без нагляду, бо їхні пустощі з вогнем нерідко спричиняють пожежі.

Святкова ілюмінація має бути лише з гірлянд заводського виготовлення, лампи - надійно закріплюватися і при перших ознаках несправності (мигтінні, іскрінні) відразу ж вимикатися.

Говорячи про безпеку новорічних і різдвяних свят, не можна залишити поза увагою й піротехнічні «іграшки», які з року і рік стають усе популярнішими й застосовуються більш масово. Як уникнути біди?

Насамперед, слід застосовувати піротехнічні вироби лише побутового призначення, поводження з якими не вимагає спеціальних знань та навичок, а використання з дотриманням вимог інструкції гарантує за межами небезпечних зон безпеку здоров'я та життя людей, не призводить до пошкодження майна й не завдає шкоди навколишньому середовищу. Користування піротехнічними виробами технічного й спеціального призначення, а також виготовленими власноруч категорично забороняється.

Петарди й феєрверки не слід купувати на стихійних ринках чи з рук, варто звернутися до спеціалізованих крамниць, де можна отримати не тільки потрібний сертифікований товар, а й інструкції до його безпечного використання.

Перед використанням піротехнічних виробів заздалегідь обміркуйте: що ви хочете використати, де збираєтеся провести феєрверк та як організуєте вогняне видовище.

Як місце для феєрверка ідеально підходить велика відкрита територія – двір або галявина, вільна від дерев і будівель. Необхідно уважно оглянути її: чи немає поблизу (в радіусі 50 метрів) пожежонебезпечних об'єктів, автотранспорту, дерев'яних сараїв чи гаражів тощо. Якщо феєрверк провадиться за містом, там не повинно бути опалого листя, хвої, сухої трави або сіна, тобто того, що може зайнятися від випадкового потрапляння іскор.

Слід визначитися, де перебуватимуть глядачі. Їм потрібно забезпечити не тільки гарний огляд, але й безпеку, а для цього треба відвести місце за 15-20 метрів від пускового майданчика феєрверка, обов'язково з навітряної сторони, щоб вітер не зносив на них дим та незгорілі частини піротехнічних виробів.

Від величини майданчика залежить, яку піротехніку можна використовувати. Якщо місце відповідає всім вимогам, можна брати будь-які вироби, котрі є в продажу. Але якщо двір, наприклад, малий чи тісний, варто скористатися лише обмеженим асортиментом іграшок, переважно наземної дії: петардами, хлопавками, вогняними вовчками. Використовувати поряд і житловими будинками та іншими спорудами вироби, що летять угору, тобто ракети, категорично забороняється: вони можуть потрапити у вікно чи квартиру, залетіти на горище або на дах і спричинити пожежу.

Якщо ваше знайомство з піротехнікою тільки починається, не варто купувати великі й не дуже зрозумілі вироби, ще й невідомих виробників – вони можуть принести неприємні сюрпризи. Краще перейти до них, уже маючи досвід поводження з піротехнікою. Купувати піротехнічні вироби слід лише дорослим, діти можуть користуватися ними тільки під доглядом батьків.

Вибираючи піротехнічні іграшки, зверніть увагу на їхній зовнішній вигляд. Не можна використовувати вироби, які мають очевидні дефекти: вм'ятини, підмочені місця, тріщини або інші ушкодження корпусу.

Приступаючи до роботи з будь-якими піротехнічними виробами, уважно ознайомтесь не тільки з інструкціями щодо їх застосування, але й зберігання. Не можна класти піротехнічні вироби до кишень, спалювати у багатті, розбирати піротехнічні вироби або піддавати їх механічним впливам. Хильнувши чарчину-другу, не варто брати до рук феєрверки чи ракети, як і курити, працюючи з піротехнікою. Не можна користуватися відкрити вогнем у приміщеннях, де зберігаються піротехнічні вироби. Їх також слід розміщувати якнайдалі від нагрівальних приладів, ховати подалі від неповнолітніх дітей.

Тоді після святкування Нового року вам не доведеться складати кошторис ремонту квартири чи лікуватися в опіковому центрі. Нехай новорічні свята пройдуть безпечно для вас, ваших дітей, рідних і друзів, для вашої оселі й сусідського житла теж.