slide1slide2slide3slide4slide5slide6slide7slide8slide9slide10

Регіональна філія 'Придніпровська залізниця'
АТ 'Укрзалізниця'

Ви знаходитесь на офіційному сайті регіональної філії Придніпровська залізниця АТ "Укрзалізниця".

Залізниця в 2013 році недоотримала понад 30 млн грн за пільгові перевезення дітей та студентів 20/2/2014

У 2013 році Придніпровська залізниця в дальньому та приміському сполученні перевезла 10 млн 105,4 тис. пасажирів пільгових категорій на загальну суму 149 млн 562,6 тис. грн. З Державного та місцевих бюджетів підприємству було відшкодовано лише 41 млн 712,5 тис. грн, або 27,9% суми фактичних витрат на пасажирські перевезення на пільгових умовах.

Серед пільговиків, які тогоріч скористалися послугами Придніпровської залізниці у дальньому та приміському сполученні, третину становили діти від 6 до 14 років, а також студенти вищих навчальних закладів I-IV рівнів акредитації та учні ПТУ (3 млн 113,3 тис. пасажирів на загальну суму 36 млн 028,2 тис. грн).

При формуванні Державного бюджету України на 2013 рік замовник пільгових перевезень цих категорій пасажирів - Міністерство освіти та науки, молоді та спорту, передбачило тільки кошти на компенсацію Придніпровській залізниці пільг, які надаються студентам вищих навчальних закладів та учням ПТУ. Відповідно - уклало з магістраллю договори виключно на відшкодування збитків від пільгових перевезень студентів вишів та учнів ПТУ, ще й у межах виділених бюджетних коштів (а це 5 млн 738 тис. грн, що складає 22% від фактичних витрат на перевезення студентсько-учнівської молоді).

У результаті торік підприємству не відшкодовано 30 млн 290,2 тис.грн: усю суму за перевезення на пільгових умовах дітей віком від 6 до 14 років (а це 739 тис. пасажирів на суму 9 млн 898,2 тис. грн) та 20 млн 392 тис. грн – решту за соціальні перевезення студентів вишів та учнів ПТУ.

При такій значній, ще й хронічній заборгованості не втішає навіть факт, що у 2013 році придніпровські залізничники вперше отримали від Міністерства освіти та науки, молоді та спорту України часткову компенсацію за пільгові перевезення студентів та учнів ПТУ в приміському сполученні – 1 млн 346 тис. грн. У попередні роки йшлося тільки про часткове відшкодування студентсько-учнівських пільг у поїздах дальнього сполучення.

Постійна заборгованість перед залізницею за перевезення пільговиків, перехресне субсидування пасажирських перевезень за рахунок вантажних тягарем лягають на плечі підприємства, ускладнюють питання оновлення рухомого складу, вчасного та комплексного проведення профілактично-ремонтних робіт, поліпшення якості обслуговування пасажирів та ін.

Нагадаємо, що пасажири пільгових категорій складають до 70% від загальної кількості пасажирів залізничного транспорту.

Згідно з чинним законодавством збитки залізничного транспорту загального користування від використання пільгових тарифів повинні відшкодовуватися залізницям за рахунок державного або місцевих бюджетів -залежно від того, яким органом прийнято рішення щодо введення відповідних пільг.