slide1slide2slide3slide4slide5slide6slide7slide8slide9slide10

Регіональна філія 'Придніпровська залізниця'
АТ 'Укрзалізниця'

Ви знаходитесь на офіційному сайті регіональної філії Придніпровська залізниця АТ "Укрзалізниця".

Сьогодні обсяги розкрадання елементів залізничної інфраструктури створюють уже цілком реальну загрозу безпеці руху поїздів 6/5/2015

Залізничний транспорт, який в Україні традиційно перевозить найбільші обсяги вантажів та кількість пасажирів, висуває підвищені вимоги до безпеки руху. Розкрадачі елементів залізничної інфраструктури та обладнання, які останнім часом помітно активізувалися, сьогодні становлять уже цілком реальну загрозу безпеці руху поїздів, а також завдають підприємству відчутних збитків.

У січні-березні 2015 року на Придніпровській залізниці зафіксовано 344 випадки пошкодження, розукомплектування чи розкрадання елементів залізничної інфраструктури та обладнання. Збитки підприємства з урахуванням витрат на відновлення склали майже 2 млн. 576 тис. грн.

Зокрема, за цей час сталося 149 крадіжок деталей верхньої будови колії. Особливе занепокоєння на залізниці викликали злочинні дії зловмисників на ділянці П’ятихатки – Чаплине, якою слідують швидкісні поїзди «Інтерсіті+» і яка входить до міжнародного транспортного коридору Європа – Азія (наприкінці лютого – початку березня тут було викрадено більше 200 шт. клемних та закладних болтів у зборі), а також на ділянці Мирова – Канцерівка, де 7 березня зняли підрейкові прокладки незадовго до слідування пасажирського поїзда. Тяжких наслідків у згаданих випадках удалося уникнути лише завдяки швидкому реагуванню працівників залізниці на незаконне втручання сторонніх осіб.

Також у 1-му кварталі поточного року на залізниці було зареєстровано 28 випадків порушення сторонніми особами нормальної роботи пристроїв електропостачання та 167 – пристроїв автоматики, сигналізації та зв’язку (СЦБ). Зокрема, внаслідок крадіжок розобладнано чи пошкоджено 30 дросель-трансформаторів, з релейних шаф викрадено 43 пристрої СЦБ, розукомплектовано 42 колійні коробки тощо.

За такої активності залізничних злодіїв в умовах падіння обсягів залізничних перевезень та постійного здорожчання матеріалів придніпровським залізничникам стає дедалі важче відновлювати колійну мережу, дороговартісне обладнання залізничної інфраструктури.

Тож на підприємстві розраховують на більш результативні дії правоохоронних органів – СБУ, МВС, транспортної прокуратури, куди направляють інформацію по всіх випадках розкрадання елементів залізничної інфраструктури та обладнання.

Зі свого боку, на залізниці посилюють відомчу охорону об’єктів, а також за найменшої нагоди застерігають любителів легкої наживи чи хуліганів від вчинків, які можуть призвести до трагічних наслідків та тягнуть за собою кримінальну відповідальність.

Зокрема, залізничники постійно наголошують на тому, що залізничним транспортом нерідко перевозять небезпечні вантажі, а колійна мережа перетинає десятки густонаселених пунктів; кожним пасажирським поїздом подорожує щонайменше 600-700 осіб, тож аварії супроводжуватимуться численними постраждалими; затримки та збої у русі поїздів здатні посилити соціальну напругу в регіонах, збільшити збитки залізничного транспорту, який навіть в умовах економічної нестабільності залишається найбільшим перевізником вантажів та пасажирів у країні і забезпечує безперебійне функціонування цілих галузей економіки.

Довідка: Згідно зі ст. 277 Кримінального кодексу України, умисне руйнування або пошкодження шляхів сполучення, рухомого складу, засобів зв'язку чи сигналізації, а також інші дії, спрямовані на приведення зазначених предметів у непридатний для експлуатації стан, якщо це спричинило чи могло спричинити аварію поїзда або порушило нормальну роботу транспорту, або створило небезпеку для життя людей чи настання інших тяжких наслідків, караються штрафом від п'ятдесяти до двохсот п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на той самий строк, або позбавленням волі на строк до трьох років.

Ті самі діяння, якщо вони спричинили потерпілому середньої тяжкості чи тяжкі тілесні ушкодження або завдали великої матеріальної шкоди, караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

Діяння, які спричинили загибель людей, караються позбавленням волі на строк від семи до п'ятнадцяти років.