slide1slide2slide3slide4slide5slide6slide7slide8slide9slide10

Регіональна філія 'Придніпровська залізниця'
АТ 'Укрзалізниця'

Ви знаходитесь на офіційному сайті регіональної філії Придніпровська залізниця АТ "Укрзалізниця".

Коментар фахівця: пасажир не може користуватися постільними речами без білизни 23/2/2017

Пасажири Придніпровської залізниці часто запитують: чи може пасажир користуватися матрацом, подушкою та ковдрою, якщо він не заплатив за користування постільною білизною

Як повідомили у службі пасажирських перевезень, відповідно до п. 2.53 чинних Правил перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти залізничним транспортом України під час оформлення проїзних документів квитковий касир або інший працівник, який одержує гроші під час розрахунку з пасажиром, повинен з’ясувати, чи згоден пасажир сплатити за користування у вагоні постільними речами, а також чітко повідомити пасажиру розмір плати за користування. Якщо пасажир згоден, він сплачує вартість користування постільними речами, про що робиться відповідна позначка у його проїзних документах.

Пасажирів усіх вагонів, в яких передбачені спальні місця, постільними речами забезпечує провідник після того, як пасажир пред’явить проїзний документ із позначкою про сплату за користування постільними речами.

Комплект постільних речей у вагоні складається з матраца із чохлом, по¬душки, ковдри літньої (покривала) або зимової та окремо – комплекту постільної білизни в запломбованому чохлі. Для звичайних вагонів це два простирадла, наволочка і рушник; для СВ та РІЦ-вагонів – підковдра, простирадло, одна-дві наволочки, по два рушники та серветки; в альтернативний комплект включаються додаткові предмети – мило з мильницею, ароматизовані серветки тощо.

Пасажиру, який не сплатив у квитковій касі за користування постільними речами у вагоні та відповідно не отримав від провідника комплект постільної білизни в запломбованому чохлі, користуватися матрацом, подушкою й ковдрою (покривалом) не дозволяється. Підстава – п.3.4 Санітарних правил ДСанПіН 7.7.2.015-99 «Експлуатація рухомого складу залізничного транспорту для пасажирських перевезень», згідно з яким користуватися у вагонах постільними речами без білизни забороняється.

У окремих випадках, коли пасажир з чітко визначених причин не сплатив у квитковій касі вартість користування постільними речами, він може зробити це під час оформлення начальником поїзда квитанції за проїзд у вагоні. При цьому начальник поїзда зобов’язаний надати пасажиру підтверджуючі документи про сплату коштів.

Начальники поїздів мають право оформити проїзд у поїздах усіх категорій (окрім міжнародного сполучення) тільки:
- пасажирам, яким оформлено проїзд без плацкарти згідно з п.3.4 Правил перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти залізничним транспортом України, а саме: прокурорам та слідчим, співробітникам поліції, СБУ, Управління державної охорони України; суддям, рятувальникам аварійно-рятувальних служб, а також особам, які їдуть за телеграфно засвідченим викликом про смерть, нещасний випадок; працівникам рефрижераторних поїздів та локомотивних бригад;
- якщо проїзні документи пасажира після відправлення поїзда залишилися в особи, яка його проводжала;
- для здійснення поїздки у вагоні іншої категорії;
- якщо пасажир здійснював поїздку на підставі пільгового проїзного документа, оформленого зі знижкою вартості проїзду, не підтвердженого документом про право на таку пільгу;
- у разі перевезення дітей віком від 6 до 14 років без дитячих проїзних документів;
- при перевезенні за дитячими проїзними документами дітей віком старше 14 років;
- у випадку відключення терміналів АСК ПП УЗ на станціях залізниць України

Виключення також складає оформлення проїзду пасажирам поїздів, які здійснюють посадку на станціях, де відсутні квиткові каси.