slide1slide2slide3slide4slide5slide6slide7slide8slide9slide10

Регіональна філія 'Придніпровська залізниця'
АТ 'Укрзалізниця'

Ви знаходитесь на офіційному сайті регіональної філії Придніпровська залізниця АТ "Укрзалізниця".

Іван Леводянський: «З 2017 року очікуємо кардинальне оновлення постільних речей у поїздах» 10/4/2017

Начальник відділу вокзалів пасажирської служби регіональної філії «Придніпровська залізниця» ПАТ «Укрзалізниця» Іван Леводянський в інформаційній агенції «Мост Днепр» (м. Дніпро) розповів про правила користування постільною білизною в поїздах та перспективи оновлення м’якого знімного інвентарю.

– Сьогодні на всіх українських залізницях встановлено єдині ціни на основні послуги, які надаються пасажирам на вокзалах та у поїздах, у тому числі й на користування постільними речами.

Так, комплект постільних речей у купейних і плацкартних вагонах пасажирських поїздів категорії «Нічний експрес», «Нічний швидкий» та «Нічний пасажирський» коштує 25 грн, у вагонах СВ та РІЦ цих же поїздів – 30 грн.

До комплекту постільних речей входить не лише постільна білизна, як звикли думати пасажири (для купе та плацкарту – два простирадла, наволочка і рушник, для вагонів СВ та РІЦ – простирадло, дві наволочки, рушники для обличчя та рук). Це також подушка, матрац, ковдра і покривало – в купейних та плацкартних вагонах; матрац, дві подушки, ковдра, покривало, гігієнічний набір (накладки на унітаз, вологі серветки для рук, серветки для взуття, гігієнічні сухі серветки та зубочистки) – у вагонах СВ та РІЦ.

Тож пасажир, який не сплатив за користування постільними речами, не тільки не отримує у вагоні постільну білизну, але й не може користуватися іншими складовими цього комплекту – подушкою, матрацом чи ковдрою, тощо.

До речі, сплатити за постільні речі можна тільки під час оформлення проїзного документу – провідник у поїзді подібного права не має. А от замінити постіль, якщо пасажир знайшов якісь дефекти прання, зобов’язаний –звертайтеся.

У 2015-2016 роках Придніпровська залізниця отримала понад 99,3 тис. комплектів нової постільної білизни, з яких майже 3 тис. – для вагонів СВ. Цьогоріч уже надійшло 32 815 комплектів. Оновлюємо білизну, термін експлуатації якої закінчився (це 1,5-2 роки), а також зіпсовану пасажирами білизну. Такої тільки торік було 2,1 тис. комплектів із 47,6 тис. одиниць, які магістраль придбала (або 4,4%). Подушки, ковдри, матраци та чохли на них, а також вагонні килимки служать довше – 3-4 роки.

Для поліпшення пасажирського сервісу Укрзалізниця ухвалила рішення про оновлення м’якого знімного інвентарю в поїздах: старі ковдри, подушки та матраци невдовзі замінять новими, із сучасних комфортних екологічних матеріалів. Про це повідомив голова правління Войцех Балчун. За його словами, пасажир у найближчій перспективі забуде про зібгані, важкі, з грудками вати матраци та сумнівного вигляду пір’яні подушки, ковдри, що «кусаються», літні та зимові варіанти ковдр, «вафельні» рушники. Керівник галузі також зазначив, що зміни відбудуться уже в найближчі п’ять років, починаючи з поточного.

Користуючись нагодою, хочу закликати пасажирів до дбайливого ставлення до постільних речей у поїздах, інакше жодне оновлення постелі не дасть очікуваного результату – комфорту залізничних подорожей для пасажирів.